Titel
Het gebruik van TxTxS bij het voorbereiden en verspreiden van publicaties
Geplaatst door
Bert Stoop
Samenvatting
Zowel auteurs, publiek als uitgevers hebben er baat bij dat een kwalitatief goed stuk wordt aangeboden met zo min mogelijk vermijdbare kosten. Elke handeling die de kostprijs van een boek of print duurder maakt, zal iedereen zoveel mogelijk vermijden.
Tekst

Het gebruik van TxTxS, een openbare database, bij het voorbereiden en verspreiden van publicaties

 

Zowel auteurs, publiek als uitgevers hebben er baat bij dat een kwalitatief goed stuk wordt aangeboden met zo min mogelijk vermijdbare kosten. Elke handeling die de kostprijs van een boek of print duurder maakt, zal iedereen zoveel mogelijk vermijden.

Dat efficiŽnter en goedkoper maken van een publicatie kan door de tekst in een vroeg stadium op Internet in een database te zetten. TxTxS.nl is zoín database waar auteurs zich kosteloos kunnen registreren om hun tekst voor anderen toegankelijk te maken. Waarom zou een dergelijke werkwijze interessant kunnen zijn voor auteur en uitgever, immers zij willen toch geld verdienen aan het verkopen van nog niet gelezen tekst?

Welnu, auteurs en uitgevers zijn vaak veel tijd kwijt aan het redigeren en lay-outen van een manuscript. Normaal werken zij samen door via de e-mail met elkaar te communiceren. Maar iedereen kent het fenomeen dat hij na het versturen van een mail alweer wijzigingsvoorstellen heeft. Wanneer de uitgever of co-auteur zelf het moment kan bepalen dat hij met de tekst aan de slag gaat, is tijdwinst geboekt en ergernis vermeden. Wanneer die database ook nog eens de mogelijkheid geeft om een PDF-bestand te genereren van het manuscript, dan kan de auteur precies zien hoe een eventuele print er zonder verrassingen uit gaat zien.

Voor een uitgever kan het economisch aantrekkelijk zijn om zelf door bezoekers van de database geselecteerde tekst te printen in een boek(werk). Een dergelijk boekwerk kan gepersonaliseerd worden door de opdrachtgever met een eigen aanvulling. Je moet dan denken aan een cadeau of commentaar op de inhoud. En wanneer betalen en ontvangen niet te lang duren, dan hebben alle partijen snel het papieren resultaat in handen.

 

TxTxS is er niet alleen voor auteurs die nog willen gaan publiceren. Het is ook opgezet voor auteurs die al eerder ergens een papieren publicatie hebben gedaan en die vinden dat het resultaat nog steeds lezenswaardig is voor een publiek dat op zoek is gegaan naar bepaalde steekwoorden. Door die tekst in de TxTxS database te plaatsen bestaat er bovendien de mogelijkheid om nog wat geld te verdienen aan bezoekers die klikken op bijpassende advertenties. Hoe lang het gaat duren en hoeveel belangstelling er komt, dat bepaalt de auteur zelf door inhoud, relevantie en populariteit van zijn onderwerp. Met een beetje geduld is zo toch nog een redelijke vergoeding te verwachten zonder dat eerst hoeft te worden geÔnvesteerd.

Uiteraard staan de makers van txtxs open voor wensen en suggesties van de kant van de gebruikers en belanghebbenden.

Gebruikte steekwoorden
publiceren, kostprijs, efficiŽntie, overleg
printversie
auteur mailen
sluiten