Titel
Het leven organiseert zich steeds tot een niveau met meer vrijheidsgraden
Geplaatst door
Bert Stoop
Samenvatting
De verwachte winst van de mondiale aansluiting op het globale Internetwerk is winst op vele menselijke terreinen: bestaanszekerheid, sociale zekerheid en creatieve aansluiting.
Tekst

Eencelligen gingen ooit in de evolutie samen met andere eencelligen en vormden uiteindelijk organismen. Het voordeel is dat het organisme voor de eencelligen op zoek ging naar voedsel en dat het voortbestaan van het nageslacht meer was gegarandeerd. De eencelligen leverden hun vrijheid in, maar wonnen in voedsel- en bestaanszekerheid. Net als bij een processie: een stap achteruit en twee stappen vooruit. In andere woorden: een vrijheidsgraad ingeleverd en meer dan n gewonnen.

Organismen op hun beurt gingen zich organiseren in samenlevingen en samenlevingen gingen zich mondiaal organiseren. Het voordeel is nog steeds ongeveer gelijk aan die van eencelligen.

Door de introductie van het Internet is er weer een kwalitatieve sprong in het verbinden met anderen te maken. Het individu kan onafhankelijk van de plaats van de ander nu via Internet gelijkgestemden vinden zonder die ander daadwerkelijk in levende lijve te hoeven te ontmoeten. Deze ontmoeting ontdoet het individu van allerlei niet ter zake doende verplichtingen. Hoe je eruitziet is niet meer van belang, wat je verder doet, wanneer of wie je bent, nauwelijks. Het gaat er op Internet om hoe jij je voordoet.

De ontmoeting wordt van reel tot virtueel. Met deze transformatie wordt veel vrijheid gewonnen, want niemand hoeft meer afhankelijk te zijn van onveranderbare kenmerken als geslacht, leeftijd en plaats van geboorte en huidige woonplaats, althans in de nabije toekomst wanneer iedere wereldburger in principe toegang kan hebben tot het Internet. Zolang er armoede is, financieel en intellectueel moeten we met zijn allen nog geduld hebben en daaraan werken.

De verwachte winst van deze mondiale aansluiting op het globale netwerk is winst op vele menselijke terreinen: bestaanszekerheid door het verkleinen van misverstanden, sociale zekerheid door het vinden van gelijkgestemden en creatieve aansluiting door het vergroten van een mogelijk publiek en het vinden van meer inspiratiebronnen.

Het aantal nadelen van deze verhoging van vrijheidsgraad is te beperken door het blijven zoeken naar een nieuwe balans tussen vrijheid en afhankelijkheid. Internetverslaving bedreigt op haar beurt de meest fundamentele levensvoorwaarden, namelijk het vinden van voedsel voor het lichaam en voldoende beweging om de diverse lichaamsfuncties gezond te houden.

Een globale samenleving vraagt dus nog steeds een actief blijven op het locale niveau, er is alleen een dimensie bijgekomen.

 

Zie ook de opvattingen van Robert Pirsig over de ontwikkeling van kwaliteit.

Gebruikte steekwoorden
evolutie, ontwikkeling, leven, vrijheidsgraad, bestaanszekerheid, creativiteit
printversie
auteur mailen
sluiten