Titel
Voeding & stress
Geplaatst door
Tina de Vries
Samenvatting
Er wordt verondersteld dat het serotonine gehalte verhoogd kan worden door het eten van koolhydraatrijke en zoete voedingsmiddelen. Hiermee vermindert de stress en verbetert je stemming wat wellicht een verklaring is voor een bepaalde voedselpreferentie.
Tekst
Wat is stress?

Met stress wordt gespannenheid, gejaagdheid en overbelasting in psychische zin bedoeld. Het is een volkomen normale reactie van het lichaam op een gevaarlijke of lastige situatie. Het zorgt ervoor dat we alert blijven.
Het ervaren van een stressvolle situatie is van persoon tot persoon verschillend. Met name mensen met zelfvertrouwen en een goede sociale ondersteuning zullen minder sterk door stress be´nvloed raken.

Wat gebeurt erin je lichaam?

Om de situatie weer beheersbaar te maken kun je, eenvoudig gesteld, in de aanval gaan of vluchten. De hormonen adrenaline respectievelijk cortisol helpen je lichaam daar een handje bij. Bij langdurige stress gebeurt er echter nog meer. Ook in je hersenen vinden dan allerlei hormonale veranderingen plaats. Die be´nvloeden via het zenuwstelsel de regulatie van bijvoorbeeld het eetgedrag, de energiehuishouding, de slaap en de stemming.

Wat zijn de gevolgen?

Een van de gevolgen van stress is dat de serotonerge activiteit in de hersenen wordt verhoogd. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en ben je in staat om actiever te zijn. Als je echter langdurig onder stress staat kan er een tekort aan serotonine ontstaan. Hierdoor kun je depressief worden.

Het eetgedrag

Hoewel gewoonte een grote rol speelt in het eetpatroon wordt er ook naar interne signalen geluisterd. Stemmingen en stress kunnen een enorme invloed hebben op de voedselkeuze. Er wordt verondersteld dat het serotonine gehalte verhoogd kan worden door het eten van koolhydraatrijke en zoete voedingsmiddelen. Hiermee vermindert de stress en verbetert je stemming wat wellicht een verklaring is voor een bepaalde voedselpreferentie. Er zijn aanwijzingen dat er, naast serotonine, nog meer hormonen betrokken zijn bij de voedselselectie in geval van stress.

Meer of minder eten

Door te kauwen worden er opiaten vrijgemaakt die stress onderdrukken en die tegelijkertijd verslavend zijn. Het is dan ook waarschijnlijk dat stress een belangrijke factor is bij het ontstaan van vreetbuien wat kan resulteren in boulimia nervosa. Het kauwen op kauwgom en nagelbijten kunnen ook opgevat worden als stress reducerende activiteiten. Het rustgevende effect van eten bestaat dus echt.

Je kunt echter ook minder gaan eten. Stress is daarom hoogstwaarschijnlijk ook een van de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van anorexia nervosa.

Naast het feit dat stress een van de factoren van het ontstaan van boulimia en anorexia nervosa zijn deze eetstoornissen zelf ook een bron van stress in de vorm van schuldgevoelens.

Meer lezen?
Klik hier voor een overzicht van boeken over stress.
Klik hier voor een overzicht van boeken over Anorexia Nervosa en Bulimia.

Gebruikte steekwoorden
voeding, stress, serotonine, anorexia, eetgedrag
printversie
sluiten