Titel
Ook cyberseks kent risico's
Geplaatst door
Bert Stoop
Samenvatting
Cyberseks is seks via het internet. Cyberseks is veilig als het gaat om geslachtsziekten of zwangerschap. Maar het gevaar van chantage ligt op de loer.
Tekst

Cyberseks is seks via het internet. Cyberseks is veilig als het gaat om geslachtsziekten of zwangerschap. Maar dat betekent niet dat er geen risico's aan vast zitten. Het kan een behoorlijk negatieve invloed hebben op je leven.

Hoewel het voor nieuwsgierige tieners een schijnbaar veilige manier lijkt in hun coming out op seksueel terrein, zijn ook hier naïeve meisjes (en jongens) in gevaar.

 

Op sexwoordenboek.nl is over cyberseks het volgende te lezen:

Het lijkt een beetje op telefoonseks, maar het verschil is dat het via het toetsenbord gaat en je elkaars stem niet kunt horen.

Cyberseks vindt bijna altijd plaats tussen mensen die elkaar nooit hebben ontmoet en dat vaak ook zo willen houden. Het is puur voor de ‘kick’. Het is dus iets anders dan een cyberdate.

Er zijn verschillende vormen van cyberseks. Je kunt elkaar bijvoorbeeld verhalen of fantasieën vertellen. Maar je kan ook een vrijpartij nadoen via de chatbox. Je vertelt wat je doet of wat de ander moet doen, en wat je voelt. Sommige mensen gebruiken een webcam, zodat ze elkaar kunnen zien, of wisselen foto’s uit.

 

Een aantal mensen dat met cyberseks begint raakt eraan verslaafd. Ze spenderen er per dag uren aan en zijn niet langer in staat hun eigen gedrag te controleren: het wordt dwangmatig.

Als je een vaste relatie hebt en je vertelt je partner over je cyberseks avonturen of je partner komt hierachter, dan kan het opgevat worden als vreemd gaan. Je partner kan hierdoor verdrietig en boos zijn en het gevoel krijgen dat je niet te vertrouwen bent.

Als je gewend raakt aan snelle en heftig seksuele ontmoetingen op internet, kunnen echte contacten in verhouding ingewikkeld lijken. Op internet zijn het korte contacten, waarbij je komt en gaat zoals het jou uitkomt. Het ontwikkelen van echte intimiteit vraagt echter veel meer van je.

Als je veel tijd besteedt aan cyberseks doe je mogelijk minder moeite anderen 'in levende lijve' te ontmoeten. Het risico is dan aanwezig dat je leven uiteindelijk een andere vorm krijgt dan je ten diepste wilt.

Tot zover sexwoordenboek.nl.

 

Wat op de site duidelijk mist is een waarschuwing voor het gevaar dat anderen -zonder dat je het weet- kunnen opnemen wat je laat zien of wat je laat horen. Dat kan vervolgens gebruikt worden om de ander onder druk te zetten of anderszins te chanteren. Dat kan zeker voor pubers een behoorlijk traumatische ervaring worden, die cyberseks van een onschuldig fenomeen tot een nachtmerrie kan maken. Een extra dimensie aan het pesten die niet gewoon genegeerd kan worden. Wanneer iemand opnames verspreidt zonder toestemming kun je aangifte doen, maar de weerstand daartegen zal groot zijn en het verspreide materiaal is niet meer te achterhalen.
Hier ligt een taak voor ouders en school om jonge kinderen te wijzen op de ethiek van Internetcommunicatie. Men hoeft niet rechtstreeks te refereren aan cyberseks, maar het fenomeen van ongewenst opnames maken, verspreiden en pesten zou iedere lagere school leerling een keer in een les behandeld gezien moeten hebben. Voorkomen is beter dan genezen en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

Voor verstandige literatuur over seksuele voorlichting, klik hier.

 

De website ‘Mijn kind online’ (www.mijnkindonline.nl) ondersteunt ouders bij veilig Internet-gebruik door hun kinderen.

Gebruikte steekwoorden
cyberseks, cybersex, webcam, opnames, internet, voorlichting, chantage, pesten
printversie
auteur mailen
sluiten